Így tudsz jó filterkávét főzni otthon [hétvégi különkiadás]
Ahogy azt az otthoni kávéfőzésről szóló sorozatunk első, mokkakávéról/kotyogóról szóló részében már megírtuk, a tökéletes kávé titka nem a fekete vastagkeretes szemüvegben, de még csak nem is George Clooney delejező tekintetében, hanem a kémiában rejlik. Nem véletlen, hogy a modern kávékészítés legnagyszerűbb eszközeit egy német vegyész és japán kémcsőgyártók találták fel.
A mai témánk a filterkávékészítés. Az a kávékészítési mód, ami szerintünk – észszerű keretek között – az otthoni kávéfőzés csúcsát, alfáját és omegáját jelenti.
Mi az a filterkávé?
A jó filterkávé lényegesen különbözik az espressotól vagy a mokkakávétól: teaszerű, világos- vagy aranybarna, áttetsző ital, amiből egy húzósabb délelőtt akár két-három decit is meg lehet inni szívroham nélkül. Ízében sokkal tisztább és kevésbé intenzív, mint egy espresso: lényegesen kevésbé keserű, teljesen másképp jönnek elő benne a kávébab ízjegyei, legyen szó akár világos, akár sötétpörkölésű kávékról.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to GEMIŠT to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.